Stol je centralno mjesto okupljanja obitelji koja živi u tom prostoru, ali i šire obitelji i prijatelja koji dođu u goste. Lijepo dekoriran stol može podignuti cjelokupni dojam objeda, stoga mu se često posvećuje puno pažnje kod serviranja.

Podmetači za stol vrlo su bitan faktor i mogu promijeniti izgled stola u trenu. Danas postoji velik izbor i svatko može pronaći nešto što odgovara njegovom ukusu i uređenju ostatka interijera.

Primarna uloga podmetača je da zaštite stol od oštećenja i prljavštine, stoga birajte one koje odgovaraju vašim potrebama i navikama. Ako imate djecu, preporučujemo da uzmete veće podmetače kako bi sav nered ostao na njima, a tako ćete lakše i brže očistiti stol nakon jela.

Izgled podmetača uvelike ovisi i o izgledu stola. Primjerice, na okruglom stolu se ne preporučuje korištenje klasičnog pravokutnog podmetača jer to vizualno ne izgleda lijepo. Također, potrebno je voditi računa i o veličini kako on ne bi zauzeo velik prostor i time smanjio broj sjedećih mjesta. Kod odabira boje, pokušajte ih uskladiti s bojom stola i stolica kako sve zajedno ne bi izgledalo napadno.