Široko rasprostranjen u modi i interijeru – baršun, dugo je bio tkanina za stvaranje luksuznog izgleda. Svjesni činjenice da je ponekad teško odlučiti gdje i kako ga koristiti, donosimo razloge i prijedloge zašto je baršun u stvari praktična opcija za svaki dom.

Iznenađujuća svestranost

Baršun je tkanina koja izgleda luksuznije od većine tekstila, ali to ne znači da je manje prilagodljiva u domu. Budući da je dostupan u širokom rasponu boja – možemo ga koristiti za velike komade kao što su tapecirani kreveti pa sve do manjih opcija poput taburea ili razbacanih baršunastih jastučića koji će pomoći da zaokružite svoje uređenje. Također, uklapa se u sve trendove i stilove: sjaj ga čini posebno prikladnim za glamurozno uređenje, ali se jednako dobro može koristiti u opuštenim ili modernim prostorima.

Napravljen da traje

Česta je zabluda da baršun iziskuje mnogo održavanja. Istina je da, tkanina poput baršuna može trajati desetljećima ako se o njoj pravilno brine. Čak i u dnevnom boravku kao najčešće korištenoj obiteljskoj sobi, baršunasti kauč funkcionalna je opcija koja će lijepo izdržati godine  i godine korištenja.

Baršun je poput kože (ili finog vina): s godinama se poboljšava.

Atraktivnost u svim bojama i nijansama

Od duboko smaragdnih sofa do stolica s naglašenim sjajem, često povezujemo baršunasti namještaj bogatijih boja – s tamnijim, dekadentnijim prostorima. Dok je zasigurno primamljiv i u ovoj paleti, baršun u nježnijim nijansama jednako je zanimljiv. Pastelna sofa uparena s drugim proljetnim nijansama donosi lagan i posve svjež proljetni izgled doma.

Glamur za toplinu doma

Iako volimo sve glamurozne prostore u kojima obično vidimo baršun, moramo napomenuti da djeluje jednako dobro u muškom prostoru čišće palete boja. Krevet tapeciran baršunom pruža toplu, ali sofisticiranu pozadinu za ostatak sobe, donoseći laganu i opuštenu teksturu za profinjen i ugodan izgled. U blagovaonici uporaba baršunastih stolicamože podići eleganciju interijera na višu razinu te služiti kao element iznenađenja Mekana tkanina u kombinaciji s minimalističkom pozadinom čini izniman spoj vintage i modernog stila.