Kuću glazbe Pieve di Cento osmislili su vizionari iz Arhitektonskog studija Mario Cucinella iz želje za stvaranjem strukture i prostora pogodnih za koncertnu promociju ali i glazbenu nastavu u mjestu Pieve di Cento. Arhitektonski izričaj inspiriran je glazbenom tradicijom , a asocijacija na glazbene instrumente ostvarena je i izborom obloga od hrastovog drveta, koje obogaćuju eksterijer i interijer, te dopuštaju – kao i u tijelima instrumenata – zadržavanje i pojačavanje zvuka.

Ventilirana fasadna obloga, oblikovana zakrivljenim hrastovim letvicama, jamči izvrsne energetske performanse i daje zgradi upečatljivu arhitektonsku kvalitetu. Dizajn posebnu pozornost posvećuje akustici unutarnjih prostora kroz materijale kako bi se smanjila buka i odjek, a autonomni sustav za svaku učionicu jamči fleksibilno korištenje prostora u svako doba dana.

Kompleks se sastoji od 9 malih kružnih glazbenih laboratorija, povezanih “trgom” koji ima ulogu prostora za dijalog među mladim glazbenicima. Ovaj središnji prostor također je namijenjen glazbenom ansamblu i glazbenim probama

Kuća glazbe nalazi se u dijelu nekadašnjeg proizvodnog prostora tvrtke Lamborghini koji je, nakon pažljive restauracije, obnovljen i pretvoren u park za odmor i uživanje. Do lokacije se dolazi biciklističkom stazom koja je povezana s centrom grada, dok oko kuće glazbe prolazi zakrivljena drvena klupa koja stvara odmorišta okrenuta prema parku. Kuća glazbe tako je postala prostor koji se može koristiti u bilo koje doba dana: prostor za okupljanje cijele zajednice, a ne samo glazbenika. Osvijetljena izvana, noću se kuća glazbe ističe kao svojevrsna “lampa” kako bi potaknula glazbene i rekreativne aktivnosti.