Prvi ekološki održiv model 3D kuće u cijelosti je napravljen iz lokalne sirovine – zemlje. Ovaj istinski inovativan i pionirski pristup zamišljen je od samog početka kao zajednički projekt dviju tvrtki, koje su blisko surađivale tijekom cijelog projekta projektiranja i izgradnje.

Metaforički inspirirana djelom ‘Nevidljivi gradovi’ Itala Calvina – gradom u kontinuiranoj gradnji – naziv TECLA evocira snažnu vezu između prošlosti i budućnosti kombinirajući materiju i duh bezvremenskih drevnih domova sa svijetom tehnološke proizvodnje 21. stoljeća.

Smještena u Massa Lombardi (Ravenna, Italija), TECLA je postala stvarnost zahvaljujući istraživanju eko-održivosti SOS – Škole održivosti (centar za obuku koji je osnovao Mario Cucinella), pionirskim istraživačkim projektima Mario Cucinella Arhitekata i kolaborativnoj tehnologiji 3D printanja.

TECLA je inovativni model kružnog stanovanja koji objedinjuje istraživanja o praksama izgradnje, proučavanju bio-klimatskih načela te korištenju prirodnih i lokalnih materijala. Ovo je projekt s gotovo nultom emisijom plinova: građevina napravljena u potpunosti iz lokalnog materijala omogućuje smanjenje otpada i ostataka. Korištenje sirove zemlje pri izgradnji čini TECLU pionirskim primjerom niskougljičnog stanovanja.

Za ovaj projekt, Mario Cucinella Arhitekti ne samo da su istraživali stambena rješenja u formalnom estetskom smislu, već su i proučavali oblik građevine u odnosu na klimu. Osim toga, sastav zemljine smjese reagira na lokalne klimatske uvjete, a punjenje ovojnice parametarski je optimizirano kako bi se uravnotežila toplinska masa, izolacija i ventilacija prema klimatskim potrebama.

Atipičan oblik, od geometrije do vanjskih svojstava, omogućio je strukturnu ravnotežu konstrukcije – kako tijekom faze 3D printanja, tako i nakon završetka pokrova – dajući život organskom i vizualno koherentnom dizajnu.